Będąc w Polsce warto spróbować regionalną kuchnie Polską. Ma ona bardzo różne potrawy. Tradycyjna kuchnia cieszy się dużym uznaniem nie tylko w swojej ojczyźnie, ale na całym świecie. Wszystko też bardzo zależy od regionu. Możemy podzielić na kuchnie śląską, małopolską, podhalską, wielkopolską, lubelską, pomorską. Na powstanie tradycyjnych potraw w Polsce, był duży wpływ kuchni: niemieckiej, austriackiej, żydowskiej, litewskiej i ukraińskiej. Jakie jest najsłynniejsze polskie jedzenie na świecie?Jakie menu poleca się obcokrajowcom?
Najsłynniejsze dania kuchni Polskiej
Kuchnia w Polsce opierała się niegdyś głównie na daniach mięsnych i mącznych, w tym grzybach i roślinach strączkowych. Jakie przetrwały do dziś i nadal cieszą się dużą popularnością, jakie są podstawy kuchni polskiej? Najpopularniejszymi są niewątpliwie bigos, kotlety schabowe w panierce, kapusta zasmażana z ziemniakami, domowe pierogi w różnych kształtach (zwłaszcza kapusta i grzyby, faszerowane mięsem i kluski na słodko – podawane z białym serem lub jagodami. Z zup (które również są bardzo charakterystyczne dla naszej kuchni i zaskakują wielu obcokrajowców) są klasyczne zupy żurek z białą kiełbasą i jajkiem, tradycyjny barszcz czerwony, aromatyczny. Nie można się oprzeć także zupie grzybowej czy pożywnemu groszkowi. Typowa dla kuchni zupa Słynna kapuśniak. Również zupa ziemniaczana. Do popularnych ciast i deserów zaliczają się budynie, gołąbki, ciasta drożdżowe, serniki, pączki i świąteczne maki. Regionalne potrawy uchodzą za bardzo smaczne, bogate i ciekawe. Najbardziej znaną polską potrawą na światowym poziomie kulinarnym są niewątpliwie knedle, które podawane są na różne sposoby i podawane przez różne narodowości, m.in. Amerykanów, Niemców, Hiszpanów, Włochów itp. Jest szczęśliwie spożywane przez przedstawicieli – wiele innych krajów. Kiedy większość ludzi myśli o Polsce, na myśl przychodzi im barszcz czerwony i gołąbki. Miała na to wpływ również kuchnia ukraińska. Jeżeli turysta przyjeżdża do Polskich Tatr to koniecznie musi spróbować oscypek. Również w Kuchni Małopolskiej można go znaleść.
Jakie polskie potrawy warto polecić obcokrajowcom?
Na pewno są to wspomniane wcześniej kluski, ale są też zupy, żurki, bigos, tatar wołowy, tradycyjny tatar z kotleta schabowego czy śledź w oleju. Jeśli chodzi o słodycze, warto obcokrajowcom proponować słodkie naleśniki, serniki i szarlotki. Z pewnością każdy, przynajmniej symbolicznie, powinien poznać polskie alkohole: słynną na całym świecie wódkę, tradycyjne likiery i miody pitne. Również do potraw, które warto spróbować będąc w Polsce możemy zaliczyć:
- Gulasz wieprzowy
- Golonka
- Kotlet de volaille
- Kaczka z jabłkami i majerankiem
- Befsztyk po tatarsku
- Paprykarz cielęcy
- Pierogi z kaszą gryczaną
- Dania z ryb
- Kiszka ziemniaczana
- Placki ziemniaczane
- Pyry z gzikiem
- Kwaśnica
- Kartacz
- Kluski śląskie
Serdecznie życzymy Wam smacznego i pysznego pobytu w Polsce.